2009

17.03.2010 22:07

Výstava Soběslav 2009

   

   Za krásného podzimního počasí pořádala základní organizace Českého svazu chovatelů Soběslav ve dnech 2.- 4. října ve svém areálu Jihočeskou výstavu spojenou s okresní výstavou holubů, králíků, drůbeže, okrasné vodní drůbeže, exotů, kaktusů, akvaristiky a speciální výstavu jihočeské pobočky Moravských pštrosů.

   Na výstavě bylo vystaveno 136 voliér holubů, tj. 47 různých druhů v celkovém počtu 680 kusů. Jihočeská pobočka klubu moravského pštrosa byla prezentována ve 120 klecích. Králíků bylo vystaveno 435 a drůbež byla vystavena v celkovém počtu 345 kusů.

   Jak bylo řečeno v úvodu, výstavě v Soběslavi přálo počasí a to spojené s krásnou dekorací muselo potěšit nejen zaujaté chovatele, ale i širokou veřejnost. Vždyť na jaké výstavě je možné vidět kvočnu s kuřátky, nutrie a v neposlední řadě kozy v krásném výběhu. Výstava byla také doplněna o několik stánků, ať už se jednalo o květiny, ozdobné truhlíky nebo stánek s pletenými košíky, kde mohli návštěvníci vidět i průběh jejich výroby.

   Pokud se vrátíme k samotné výstavě, tak čtvrteční posuzování proběhlo bez větších komplikací a poměrně rychle, tím chci poděkovat všem posuzovatelům, kteří i tímto přispěli ke zdárnému průběhu výstavy.

   Co se týče králíků, tak se dá říci, že kvalita vystavených zvířat o něco vzrostla. Trochu zarážející je nevyrovnanost jednotlivých zvířat, mezi kterými jsou vidět velké rozdíly. Co se týče BO, tak jejich největším problémem byla srst, která byla rozlínaná a s tím se objevovali skupinky bílých chloupků. Vedle zlomených pírek se hodně diskutovalo nad tzv. drátěným pírkem, které se vyskytovalo nejen u belgičáků, ale i u jiných králíků v poměrně velkém množství. Asi je jedná o jeden z problémů, který budeme jako chovatelé v nejbližší době muset řešit. U NoSč byla vidět rostoucí kvalita, jednak v kresbě a také v oblasti kyčelních kostí, což je velmi pozitivní zjištění. Již poněkolikáté bylo zastoupení FB velmi slabé, pouhé tři zvířata, což je podle mého velká škoda. Tímto bych chtěl poděkovat př. Rydvalovi, který jako jediný toto plemeno v Soběslavi vystavil. U Vss se jednalo převážně o mladé králíky, proto hodnocení bylo poněkud horší, přeci jenom mladší jedinci neměli „dodělanou“       srst a ještě nebyli zcela typičtí. Byl zde i jeden import z Německa a na něm bylo dobře vidět, že všechno co se přiveze ze zahraničí není zákonitě lepší než to co máme „doma“. Co se týče činčil, tak je těžké pojmenovat nějaký společný činitel, ať už na straně kvality či na straně nedostatků. Někteří jedinci měli horší srst a lepší záď a u jiných to bylo zase naopak. Co mi jako chovateli činčil vadilo nejvíce byl typ jednotlivých králíků, kdy je problém na první pohled poznat zda se jedná o samce nebo o samici, kdy hlavy samců odpovídají spíše lepším samicím. Nejpočetněji byli zastoupeni víděňáci. Poměrně kvalitní byli Nč a to jak v typu, tak i tvaru, zdá se, že jsou na vzestupu jak v kvalitě tak i kvantitě. Opačně to vidím u Nb. Burguňáci jako v minulém roce nenadchli. To samé se dá říci o Kal. U ČSč i přes jejich malý počet je vidět rostoucí kvalita a to především v oblasti typu a kyčelních kostí, trošičku pokulhává kresba, ale na tom se dá zapracovat. Co se týče Zadiv, tak se bylo opět na co dívat. Králíci byli krásní v srsti, trochu horší byli kyč. kosti, ale to se dá přičíst tomu, že se jednalo o mladá zvířata. Ještě byli představeni ZaTč a především samec byl velice hezký. Byl jsem rád, že byli vystaveni i DI a Rh, kteří měli svou kvalitu. Závěr expozice patřil př. Trešlovi, jak jeho holaňďáci, tak rexové vynikali jak ve tvaru, tak i v typu. Zaslouženě získal jeho Hodiv titul šampión. Čest „zakrslíků“ zachraňovala př. Kostečková se svými zakrslými beránky.

   Čestné ceny získali: Vrána J. – Božel; Vávra J. – Vss; Mareš J. – Čv; Suda M – 2* Vm; Mach J. – Vm; Smrž J. – Nč; Vanžura J. – Nč; Špírek J. – Nb; Vejda F. – Kuvh; Hanuš K. – Kalč; Houdek K. – ČSč; Ing. Radosta – Zadiv a ZaTč; Beneš J. – DI; Vanžura J. ml. – Rh; Kostečková P. – ZBč a Trešl P. – Hoč, Hom, Hodiv, Hohav, Hožel, ASč, ASm, DSRexč a DSmRex. Titul šampióna zaslouženě obhájil př. Trešl se svým Holanským divoce zbarveným.

   U drůbeže se dá říci, že podle posuzovatelů se její kvalita rok od roku zhoršuje, ale na její obranu musím říci, že posuzovatelé na soběslavské výstavě postupovali podle mého názoru zbytečně tvrdě. V popisování chyb a nedostatků postupovali precizně a nezapomněli snad na nic, ale úplně opomíjeli některé přednosti posuzovaných zvířat. Jsem zastáncem toho, aby se při posuzování trestali nedostatky, ale na druhé straně je třeba „zaplatit“ přednosti. Čestné ceny získali: Kočica Štefan – Husa tulská, Kachna pižmová hnědě sedlatá, Rodajlenka, Araukána černá, z. Australka, z. Vyandotka černá; Dvořák P. ml. Kachna zakrslá bílá, Křepelka japonská divoce zb., Kaňka J. – Leghornka; Kupková D. – Rýnská slepice; Kaisler B. – Vlaška trojb. s růž. hřeb.; Ing. Lamač M. – Australka; Bombala M. – Brahmánka světlá kolumbie; Boháč J. – z. Vyandotka žlutá kolumbie; Folejtar J. – z. Vyandotka černá bílé skvrnitá; Hejhal L. – Fénixka oranžovokrká a Autrata B. – z. Holanďanka černá, Japonka-kadeřavá žlutá, Japonka – ČABO. Pro členy ZO Soběslav byla vyhlášena soutěž o Pohár Františka Podlahy (dlouholetý člen a propagátor chovu drůbeže na Soběslavsku), jako poděkování za dlouholetou práci v organizaci. Tuto soutěž zaslouženě vyhrál př. Štefan Kočica.

   Expozici holubů se drží na velice dobré úrovni, a pokud někdo chce koupit kvalitní zvířata nechť se vypraví do Soběslavi. Velkou zásluhu na tomto faktu má př. Autrata a tím bych mu chtěl nejen za přípravu holubářské expozice poděkovat.

  Čestné ceny: Pražský rejdič krát. zob. – Bubník J., Míka J., Dudák J.; Berlínský rejdič krát. zob. – Míka J.; Komárenský rejdič – Míka J.; Volžský rejdič – Autrata B.; Roztovský „čilik“ – Autrata B.; Dánský rejdič – Dudák J.; Varšavský motýl – Fara J.; Seldžutský rejdič – Křižovský J.; Orientální racek – Míka J. a Koudelka P.; Kudrnáč – 2* Koudelka P.; Indický pávík – Autrata; Kapucín – Gutu Adrian; Čínský holub – Turek M.; Lucernský zlatolímcový – Fara J.; Gdaňský vysokoletec – Turek M.; Česká čejka bezrousá – Mácha J.; Český bublák – Míka J., Horka J., 2* Mašek L., Ing. Lamač M., Hanuš K. a Kuneš J.; Moravský pštros – Folejtar J., Brabec J., Křižovský J.; Prácheňský káník – 2* Marhoun J., Dudák J., Polský rys – Křižovský J.; Česká bagdeta – 2* Pivoňka K.; Norimberská bagdeta – 2* Bubník J.; Benešovský holub – Boháč J. a Širůček S.; King – Mareš J.; Monden – Vlk V.

   Samozřejmě nesmím zapomenout na výsledky okresní soutěže organizací: Králíci: 1. místo ZO Měšice, 2. místo ZO Soběslav a 3. místo obsadila ZO Mladá Vožice. Drůbež: 1. místo ZO Soběslav, 2. místo ZO Měšice. Holubi: 1. místo ZO Soběslav, 2. místo ZO Tábor.

   Opět se povedlo jezírko s okrasnou vodní drůbeží, které je každoroční ozdobou, podobně jako expozice okrasného ptactva.

   Celkově se dá říci, že výstava v Soběslavi má dobrou úroveň. K dispozici byl katalog s oceněním a přehledem získaných čestných cen. Občerstvení ani tombola nechyběly. Nakonec se sluší poděkovat všem sponzorům, vystavovatelům a také všem návštěvníkům. Na všechny se opět za rok těšíme.

                                                                                                                 autor Pavel Radosta

Zpět