2008

17.03.2010 21:25

 

Výstava Soběslav 2008

 

     Ani letos tomu nebylo jinak a první víkend v říjnu tedy 3.-5. 10. 2008 ožil chovatelský areál v Soběslavi tradiční Podzimní jihočeskou výstavou pořádanou místní základní organizací, která byla letos také výstavou okresní. Samozřejmě nemohla chybět expozice Jihočeské pobočky Klubu chovatelů moravských pštrosů.

     Co pokazilo počasí ve čtvrtek při posuzování a také v pátek, kdy ovlivnilo návštěvnost to napravilo o víkendu, kdy bylo sice trochu chladno, ale slunečno což přilákalo velké množství návštěvníků, kteří jak pevně věřím nelitovali.

     Jako „králíkář“ jsem se zaměřil především na prostory, které se nacházely pod halou, kde bylo v letošním roce vystaveno 462 králíků, což bylo o 74 méně než v loňském roce. I tak byla kapacita mírně překročena, ale to se povedlo vyřešit vhodným umístěním části klecí hned ke vstupu do haly.

     Začátek expozice králíků patří tradičně Bodiv, které představil př. Bc. Dvořák a právem na ně získal čestnou cenu. Další z obrů ať už železití nebo modří spadali spíše do kategorie průměrných. To samé se dalo říct o NoSč. Velkou škodou je účast pouze jediného Fbdiv. př. Rydvala, ale tohle zvířátko se takříkajíc povedlo a zaslouženě dostalo čestnou cenu. Mezi Vss si nejlépe vedl př. Vávra. Co se týče Čv, tak se dá tvrdit, že jejich kvalita oproti loňsku šla nahoru. Největším problémem zůstává srst, ale to byla otázka načasování a věřím, že většina předvedených jedinců tento nedostatek s postupem času odstraní. Tradičně zlobila pozice tvar, ale i zde bylo vidět určité zlepšení. Čestné ceny získali př. Kocourek a Radosta. Vídeňáků se sešlo poměrně dost nejvíce bylo modrých, kde čc. získali př. Kučera a Suda. Vídeňské šedé nejlépe zastupovali svěřenci př. Kovácse. Čc. na Nč získal př. Vanžura a za Nb př. Vlásek. Burguňáci byli do určité míry zklamáním jak v pozici tvar a typ, tak se našli jedinci, kteří vůbec nedosahovali váhy předepsané vzorníkem. Za kaliforňáky dostaly čc. př. Kabát a Vávra. Čestí strakáči byli zastoupeni v menším množství než tomu bylo v minulých letech. Jako chovatele těchto krasavců mě to mrzelo, ale zase mě potěšila rostoucí kvalita zde předvedených zvířat. K výraznému zlepšení došlo ve tvaru, kdy se pomalu, ale jistě daří vymítit kyčelní kosti. Nedostatkem v této pozici byli laloky u samic a volnější kůže na prsou u samců. Čc. získal př Houdek. Po delší době bylo možné vidět v králíkářské expozici zaječáky a hned první z nich vynikal jak ve tvaru tak i v typu a bylo jen málo chyb, které se mu dali vytknout. Stříbřité malé představil př. Hošek na velmi dobré úrovni a čc. dostal na černé a modré. Holandské králíky nejlépe reprezentoval př. Trešl, který nezklamal a předvedl zvířata vynikající jak ve tvaru tak i typu. Čc. získal na Hoč a Hožel. Na Hom dostal čc. Př. Kuneš. Další čc. Získal př. Trešl na Asmad a DsčRex. Určitě nelze opomenout ani př. Kostečkovou, která předvedla velmi kvalitní zakrslé berany oceněné čc. Pohár starosty města obhájil př. Trešl se svým holandským divoce zbarveným.

     Co se týče drůbeže, tak bych chtěl poděkovat př. Benešové za skvělou organizaci nejen v průběhu výstavy, ale zejména v době připrav na ní. Drůbež byla umístěna v zadní části chovatelského areálu a počtem vystavených zvířat se blížila loňskému roku, což čítalo 128 voliér. Opět se potvrdila rostoucí obliba v chovu vodní drůběže. Důkazem toho bylo 16 voliér. Čestné ceny získali: plymutka bílá, Bartuška V.; brahmánka světlá, Bombala M.; křepelka japonská divoká, Dvořák P. (ml); vyandotka černobílá, Folejtar J.; husa česká, husa francká, krůta okrová, Kopřiva V.; rýnská slepice černá, Kupková D.; kachna pižmová bílá, Pícha J.; bojovnice indická bažantí, bojovnice indická bílá, bílefeldská slepice rodobarvá, Přibyl J.; vyandotka tmavá vlnitá, Radosta P.; sebritka zlatá, Vacík J.; rodajlendka, Vránek J..

     O expozici holubů se dá s nadsázkou řict „holub kam se podíváš“. Tak jako po několik let byla kapacita naplněna do nejvyšší míry. Návštěvníci mohli vidět 680 zvířat plus 115 výletků chovatelů moravských pštrosů. Čestné ceny získali: volžský rejdič, čilik rejdič, indický pávík, Autrata B; česká lyska rousná, Beneš J.; český stavák, Brůžek L.; prácheňský káník, Brůžek M.; pražský rejdič krát. zob., Bubník J. a Dudák J.; polský racek, Fara J.; český bublák, king, Flíček M.; moravský pštros, Folejtar J. a Kabát M.; polský rys, Hejhal L.; king, Kabát M.; parukář, kudrnáč, Koudelka P.; seldžucký rejdič, Křižovský J.; pracheňský káník, Kupka M.; česká čejka, ing. Mácha L.; český stavák, Mašek V.; pražský rejdič krát. zob., berlínský rejdič, komárenský rejdič, orientální racek, šmalkánský barevnohlávek, Míka J.; český voláč rousný, Mikeš V.; česká bagdeta, ing. Pivoňka K.; český stavák, Princ F.; čínský racek, Turek M.; mondén, Vlk V.; český stavák, Vojta V. a Zajíc J..

     Je třeba se zmínit i o novince, kterou byla prodej přes počítač, to podle mého názoru zrychlilo a zjednodušilo prodej a je patrné, že i v chovatelství se dají využít moderní prostředky.

     Opět se povedlo jezírko s okrasnou vodní drůbeží, které je každoroční ozdobou. Vedle zmíněného jezírka bylo možné vidět bažanty zlaté a diamantové.

     Kaňkou výstavy byla okresní soutěž, která mohla proběhnout pouze v králíkářské expozici, kde zvítězila domácí organizace, protože u holubů a drůbeže nebyl dostatek soutěžících z jednotlivých organizací.

     Celkově se dá říci, že výstava v Soběslavi má dobrou úroveň. K dispozici byl katalog s oceněním a přehledem získaných čestných cen. Občerstvení ani tombola nechyběla. Nakonec se sluší poděkovat všem sponzorům, vystavovatelům a také všem návštěvníkům. Na všechny se opět za rok těšíme.

Zpět